Български пътнически самолет, който днес е излетял от международното летище Бен-Гурион в Тел Авив, е бил принуден да се върне, информира електронното издание на израелския вестник „Аарец".

Поради съображения за сигурност самолетът е кацнал при засилена охрана от страна на израелските военновъздушни сили.

Малко след като българският самолет е излетял, пилотът забелязал техническа неизправност и поискал разрешение за кацане. За да изразходи излишъкът от гориво, самолетът е кръжал известно време над морето.

Израелските авиационни служби направили проверка на самолета и пътниците. Според правилата на летището проверката продължава до тогава, докато не се докаже със сигурност, че самолетът се е върнал, заради техническа неизправност.

От Министерството на транспорта съобщиха, че самолетът на Авиокомпания „Bulgarian Air Charter" е трябвало да излети за Варна. Когато е бил на височина 2 500 м, светлинните индикатори са показвали проблем със стълбата при задната врата.

След кацането се оказало, че датчикът е бил разрегулиран. След като е бил регулиран, полетът е осъществен.

От транспортното министерство поясниха, че посрещането на самолета от израелски изтребители е регулярна мярка за сигурност на летището в Тел Авив.