Близо 30% или най-голямата част от домакинствата у нас се отопляват на дърва, показват данните за потреблението на енергийни източници, съобщени от експерти на Агенцията на енергийна ефективност.

За 2005 г. домакинствата в страната са потребили общо 600 хил.т. нефтен еквивалент (тне) биомаса и по-специално дърва, като над ¾ от тях са използвани за отопление, предаде Money.bg .

Почти същия процент от домакинства у нас ползват електроенергията, за да се отопляват през зимните месеци, става ясно от изнесената информация.

През 2005 г. за отопление са потребени общо 169 хил.т. нефтен еквивалент въглища, а 438 хил. тне са били използвани от домакинствата чрез централно отопление (парно). Това означава, че близо 20% от хората у нас се отопляват с парно.

Малки са стойностите на потребление на други източници за отопление, като брикети, нафта и природен газ.

Според експертите от АЕЕ най-ефективното отопление е това от парно, следвано от природен газ и електроенергия.

Относно цената за отопление, от Агенцията за енергийна ефективност заявиха, че най-евтино излиза отоплението от дърва и въглища, като трябва да се има в предвид цената на дървения материал (която варира) и устройството за отопление.
Веднага след това в ценовата класация се нарежда централното отопление, като най-евтино е парното от ТЕЦ, работещ с въглища, после газ и мазут.

По-скъпо излиза за българина да се отоплява с природен газ, мазут и дървени палети, а най-солено плащат тези, които се „топлят" с ток.