Министър Мирослав Найденов се е срещнал с козевъди и овцевъди в Министерството на земеделието и храните, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той е заявил, че утре ще се разгледа предоставянето на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и/или фуражни компоненти за овце и кози и за крави и биволици, както и разсрочването на инвестиционните кредити, предоставяни от фонд „Земеделие".

Ще се разгледат и указанията при предоставяне на Целеви кредити за закупуване на минерални торове за производството на пшеница, реколта 2010 г., както и Целеви кредит за закупуване на семена от пшеница, информира още министърът.

След като се вземе решението за предоставянето на краткосрочни кредити още от понеделник ще започне подаването на документите в Областните служби по земеделие.

Държавен фонд „Земеделие" вече ще получава ежедневно документите и в рамките на седмица ще бъде извършено нареждане за плащане към банките, за да няма забавяне, съобщи министър Найденов.

Той е съобщил още, че на извънредното заседание на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел са били обсъдени антикризисни мерки за млечния сектор.

Очаква се министрите да приемат увеличаване на помощта de minimis от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти.