Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи проверка на борса Слатина за това как се осъществява контролът на доматите във връзка с опасността от зараза от доматен миниращ молец.

Граничният контрол е изключително засилен, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

При откриване на заразени плодове те се сортират и унищожават още на границата, като се спират на практика почти всички плодове, за които има съмнение за зараза.

„България не може да наложи карантина на този вид вредител, но правим всичко възможно за да защитим българския производител", каза министър Найденов и допълни, че "нашата най-голяма грижа е за бъде запазена нашата прекрасна продукция, нашите домати са по-големи, по-хубави и по-вкусни и със сигурност не са заразени, така че нека в такива ситуации да бъдем по-солидарни към родния производител".

Той заяви, че ако Гърция не предприеме мерки заразени домати да не стигат до нашата до петък, ще поиска спешна среща с еврокомисаря по земеделие.

„Разговарях с гръцката си колежка г-жа Катерина Бацели да изпълнят ангажиментите си във връзка с фитосанитарния контрол и очаквам отговор. Ние сме толерантни, но ако няма реакция от гръцка страна ще се възползваме от пълноправното си членство в ЕС", заяви още министърът.

Министърът посочи, че преобладаващата част от заразените домати идват от Гърция и съвсем малка част - от Турция.

Например на ГКПП "Капитан Андреево", от 146 ТИР-а идващи от Турция заразени домати са установени едва в 5 партиди, от 52 буса и леки автомобили само в 8 са намерени плодове, за които има съмнения, че са нападнати от миниращия молец.

Докато около 10% от доматите, идващи от Гърция през ГКПП "Кулата" са заразени с вредителя. При откриване на заразени плодове те се сортират и унищожават още на границата.

Министър Найденов информира, че се осъществява ежедневно контрол и проверки на големите борси и тържища. Националната служба по растителна защита е подготвила брошура с повече информация за молеца. Миниращият молец и доматите засегнати от него, не са опасни за здравето.