„Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света." Това заяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на паметник на традиционния български продукт.

Киселото мляко е част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт известен с хранителните си и лечебни свойства", заяви още министър Найденов в своето слово при откриването.

Паметникът бе открит в рамките на традиционното изложение „Светът на млякото" в Интер експо център - София от министър Найденов  съвместно с професор Мария Стефанова, изтъкнат учен с дългогодишен опит в областта на изготвянето и поддържането на закваски за българско кисело мляко.

На церемонията присъства и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, организатор на събитието.

Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.

Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff. Григоров успява да я изолира през 1905 година. Той е носител на наградата на университета в Женева.