„Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света." Това заяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на паметник на традиционния български продукт.
„Киселото мляко е част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт известен с хранителните си и лечебни свойства", заяви още министър Найденов в своето слово при откриването.
Паметникът бе открит в рамките на традиционното изложение „Светът на млякото" в Интер експо център - София от министър Найденов съвместно с професор Мария Стефанова, изтъкнат учен с дългогодишен опит в областта на изготвянето и поддържането на закваски за българско кисело мляко.
На церемонията присъства и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, организатор на събитието.
Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.
Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff. Григоров успява да я изолира през 1905 година. Той е носител на наградата на университета в Женева.
БулaвaSSNX30
на 12.11.2010 в 15:54:31 #7sn, абе киселото зеле става пак с разни бактерии и дрожди ама те още не са кръстени булгарикус. а като е тръгнал сезона на паметниците требе да направят и един на домашната ракия (традиционния казан и дамаджани плюс шишета от всекакъв сорт) после паметник на розовото масло и мускала. после паметник на печеното агне и т.н.
обаче патриотизма относно киселото мляко направо къса мрежата. тоз лактобацилус е толкоз як, че нема как да не се провикне министъро с една кофичка кисело мляко (булгар булгар!!!!)

Power-a
на 12.11.2010 в 09:44:44 #6Какво кисело мляко бе??? В България отдавна нямаме кисело мляко, е поне имаме ДАНОН!
ko4o
на 12.11.2010 в 05:23:15 #5Стамен Григоров е роден в село Студен извор, Трънско през 1878 година. Завършва гимназия в София. Следва естествени книги в Монпелие, а после медицина в Женева. Тогава там преподава бактериология известният проф. Леон Масол. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България. През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Оригиналната библиография на първооткривателската публикация е: Grigoroff, Stamen Étude sur une lait fermenté comestible. Le “Kissélo mléko” de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genéve. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université. 1905
Минувач
на 11.11.2010 в 17:00:38 #4Да очакваме паметник и на онази наденица! Нещо не ми се вярва ТОЗИ Григоров да е открил бактерията през 1905 г - ПРЕДИ 105 г.! Вероятно на празненството е присъствал негов син или внук...
sn
на 11.11.2010 в 16:45:55 #3a utre i na kiseloto zele.............pametnik
boris
на 11.11.2010 в 16:35:47 #2Това на снимката ли е паметника бе!?! А къде е млякото??
Meteora
на 11.11.2010 в 16:19:40 #1Найденов, щото "оправи" мръвките, сега се захвана да "оправи" и киселото мляко! Първите месопроизводители вече се отказаха от "Стара планина". Следват и останалите. http://dnes.dir.bg/news/kolbasi-samnitelni-hrani-standart-stara-planina-sami-m-7422805?nt=4