Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи проверка на борса за цветя в столичния квартал „Младост".

Потреблението на цвета за 8 март е голямо и затова покрай еуфорията все пак трябва да се внимава, допълни Найденов.

„Искаме покрай празника да не бъде пробутано нещо, което е без документи и ясен произход", каза той, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

Министър Найденов използва повода да избере цветя на съпругата си (букет от червени рози), както и на тъщата си - зюмбюл, който се казва ананас.

Според него е хубаво да се подаряват цветя на жените не само на 8 март.
„За съжаление много дами получават цвете само на 8 март", каза той.

Заедно с директора на Националната служба за растителна защита Антон Величков подариха по една червена роза на жените репортери.

През 2009 г. общо девет партиди с цветя са спрени на българската граница с Македония, Сърбия и Турция заради липсващи документи и съдържание на почва, която не е била придружена с необходимите документи. Цветята са унищожени, заяви министър Найденов.

Националната служба за растителна защита (НСРЗ) осъществява контрол не само по границите, но и на българските производители. В оранжерии и градински центрове са установявани 4 вида карантинни вредители, за които са взети мерки за недопускане на разпространението им, каза директорът на службата Антон Величков.

НСРЗ предпазва външните граници на ЕС на Турция, Сърбия и Македония от карантинни вредители - гъсеници, пеперуди, листни въшки и др.

Цветята в търговската мрежа влизат в България основно от ГКПП „Капитан Андреево" и от автогара „София".

Според министър Найденов обикновено се говори за ветеринарния контрол по границите, но не маловажен е и фитосанитарният, тъй като и той трябва да бъде гарантиран на територията на ЕС.

Когато цветята пристигат от трети страни, е важно те да имат документи за произход, защото има вероятност да бъдат обработени с вещества, които по косвен начин да повлияят на хората с алергии например, обясни той.