Земеделският министър Мирослав Найденов излетя с един от двата самолета, с които ще бъдат направени ортофотоснимките на земеделските площи.

Имаме много остра закана от ЕК за това, че ортофотокартата ни не е обновявана от влизането ни в съюза през 2007 г., посочи земеделският министър.

Той обясни, че е обявена обществена поръчка за избор на заснемане на ортофотокартата.

По думите му тази година трябва да бъде заснета 60% от територията на страната, а останалите 40% - през 2011 г.

Тъй като снимките се правят само в хубаво време, което е подходящо за летене, според Найденов, при подходящи метеорологични условия планираните снимки трябва да се осъществят до края на месеца.

Министърът заяви, че в разговор с еврокомисаря по земеделието Дачиан Чиолош комисарят му е обяснил, че очаква от нас България да служи за пример в региона, защото Гърция няма ортофотокарта, а в Румъния все още имат проблеми със заснемането на своите площи.

И в момента се правят снимки, посочи земеделският министър.

Заснемането на такава карта е една задача, която по същество е много сложна. Работата е изключително разнообразна, обясни Иван Иванов - мениджър на консорциума, спечелил обществената поръчка.

Той каза още, че гръцка авиационна фирма, част от консорциума, ще прави снимките. Геодезическа фирма ще се заеме с ортофотографичната част от проекта, а трета фирма е ангажирана с управлението на проекта.