Това, което се предлага в търговските вериги е безопасно, но ние коментирахме дали не може да се надгради качеството на продуктите, заяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща с представителите на големите търговски вериги, която продължи повече от час и 20 минути.

По думите му безплатно е само сиренето в мишия капан и на потребителите трябва да е ясно, че по-доброто качество струва и повече пари. Найденов допълни, че в търговските вериги ще продължат да се предлагат и т. нар. нискобюджетни продукти.

Искаме българите да ядат все по-качествени продукти и на срещата стана ясно, че и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война, коментира земеделския министър, подчертавайки, че никой не е обявявал война на големите търговски вериги у нас.

Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните не е ценообразуващ орган и не трябва да се натоварва с прекалено големи очаквания относно стойността на предлаганите стоки на пазара.

Министърът каза, че към момента все още не е ясно какво точно ще се съдържа в предлаганото понятие „минимални прагове за качество". По думите му параметрите за праговете ще се изготвят от работни групи, в които ще участват представители на производителите, търговските вериги и на научни работници.

От веригата „Кауфланд" коментираха, че когато производителят е изпълнил законовите изисквания за безопасност на продукта, то от търговската верига няма как да предявяват към него допълнителни претенции. Те подчертаха, че има търсене на нискобюджетни продукти, които обаче са изцяло безопасни за потребителите.

От „Лидл" увериха, че в тяхната търговската верига не се преетикират стоките с цел да се удължи срокът им на годност. Освен това специалистите трябва да кажат колко месо трябва да има в даден кренвирш, за да може той да се определи като висококачествен или като такъв с по-ниско качество.

Като цяло обаче голяма част от представителите на търговските вериги предпочетоха да запазят мълчание относно обвиненията на производителите, че ги натискат да правят по-нискокачествени и евтини продукти.

На въпрос на money.bg дали министър Найденов се притеснява от заканата на РЗС, че са подготвили флашки за него и ще изкарат запис с негови разговори относно цената на хляба, той отговори:
„Ако ме познавате добре, би трябвало да знаете, че няма как да ме замесят в подобно нещо. Думите на Яне Янев веднъж вече коментирах и казах - търкулнало се гърнето и си намерило похлупака."

Междувременно бе разпространено съобщение за официалния контрол в хипермаркетите и супермаркетите. В него се посочва, че водещ критерий при "оценка на риска" е капацитета на обекта.

През миналата година са бракувани суровини и храни от животински произход - мляко и млечни - 18,250 кг., месо и месни - 878,840 кг., риба и рибни - 66,625 кг. Със стартирането на Българската агенция по безопасност на храните проверките ще обхванат обектите за търговия с всички видове храни, става ясно от съобщението.