Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че до сега нито една страна от Европейския съюз не е стигала до обявяване на криза в транспортния бранш.

Той допълни, че все още не е ясно дали България може да обяви такава криза.

Министър Мутафчиев ще настоява пред правителството автомобилите на държави извън евросъюза да не могат да влизат в България с повече от 500 литра гориво в резервоарите.

Работи се по въвеждане на система за ограничаване на вноса на горива в България, обяви Петър Мутафчиев, цитиран от БНР.

„Знаете, че има много безмитни бензиностанции, които работят в другите страни и това създава неконкурентна среда за нашите превозвачи, така че и аз настоявам също да се сложи ограничение максимум 500 литра за влизане в България. Говорим за трети страни извън ЕС," обясни министърът на транспорта.

Такова ограничение е в правомощията на финансовото министерство и може да се въведе много бързо, уточни Петър Мутафчиев.

Все още прокуратурата не е предоставила на министерството техническата експертиза за трагедията във влака София-Кардам, съобщи министърът.

Тази експертиза трябва да се представи при всички останали железопътни администрации, за да се предприемат мерки и в други страни, след като се констатират конкретни пропуски, недостатъци или необходимост от промяна в нормативната база," допълни министър Мутафчиев.

"Аз съм убеден, че такава необходимост категорично има, най-вече по отношение на регламентите при нощни пътувания и системите за заключване на вратите на влаковете. Но без да получим тази информация от прокуратурата, ще ни бъде трудно да приключим с този доклад," категоричен е той.