Към 5000 ловци от цяла България малко преди 11.00 часа тръгнаха от стадион „Васил Левски" на шествие по столичните улици.

ГЕРБ обяви протеста на ловците за политически
Още...

Начело с жив ловен сокол и духова музика, ловците се отправиха към крайната си точка - площада на „Св. Александър Невски".

Припомняме, те настояват за редица промени, които да гарантират опазването на природата и дивеча в България, както и у нас да се наложат добри европейски практики. Настояват и за прекратяване на административната и политическата намеса.

Ловците искат държавата да гарантира единството и целостта на ловното движение в България и да бъде обществен гарант за съхраняването на дивата природа за нашите деца. Те настояват за приемане на нов закон с ясни правила и регламенти и цялостна стратегия за ловното стопанство на България, която да гарантира развитието на дивечовите популации и устойчивото им ползване, за не по-малко от 15 години напред.

Протестиращите носят транспарант за европейско бъдеще на ловното движение в България. Други два големи транспаранта гласят: „Стига чиновническо безхаберие" и „Опазването на природата - въпрос на чест и дълг".

Развяват се преобладаващо зелени знамена, като всяка една от ловните дружинки се гордее със своята дълга история - открояват се години на създаване на дружинките дори от 19 век.

Очакванията да се видят ловни оръжия не се оправдават, има само една две пушки. Има дружинки обаче от цяла България - Ардино, Ловеч, различни райони на София, Силистра, Елин Пелин, Троян, Ихтиман, Павликени, Пирдоп, дори Бургас. Сред протестиращите има и доста жени.

Преди началото на шествието се разказваха весели ловни истории за срещи с мечки, глигани и ловджийски шеги и анекдоти.

Ловджията, който носи на лявата си ръка с ръкавица сокола, каза, че отглежда четири-пет такива птици за собствено удоволствие и тъй като това е част от качествената ловджийска традиция.

Самата соколица тази сутрин е била на тренировка и по перата й действително все още имаше кървави петна. Ловджията каза, че не се притеснява от шумотевицата, а самата духова музика ще бъде едно изпитание и доказателство за качеството на животното - то не би трябвало да се стресира, нито да се притесни.

Преди Софийския университет към шествието се присъединиха две ловджийски кучета, които приповдигат настроението.

Минавайки покрай Народното събрание, ловците го освиркаха.

Ловджиите поискаха оставката на ресорния заместник-министър Георги Костов. Това искане те обявиха на митинга и то беше посрещнато с бурна подкрепа и викове и свирки.

Причините да поискат оставката огласи председателят на Ловно-рибарския съюз Иван Петков.

Разбра се, че по време на митинга той е получил предложенията за поправки в законодателството, които по думите му разбиват напълно структурите на националната организация. Това ще доведе до още по-лошо състояние на живата природа в България.

Стига чиновническо и административно безобразие и безхаберие. Ние работим за опазване на живота природа в България", каза Петков.

По думите му, няма организация в България като ловно-рибарското сдружение с толкова голям принос за опазване на природата. Той припомни имената на първите дейци на организацията още от 19 век, сред които Димитър Петков, Стефан Стамболов, Васил Друмев, Чардафон, братята Тъпчилещови и други висши военни и духовници.

Иван Петков припомни и че Българският ловно-рибарски съюз е сред основателите на Международния съвет по опазване на дивеча през 1931 г., а от 2000 г. е част от Европейската ловна асоциация.

Ние трябва да опазим националното живо богатство и работим години за това", посочи Петков. Той се възмути от трибуната, тъй като българската ловна система, която е взаимствана от Австрия и Германия преди повече от век, е изоставена и допълнително се разбива.

Той приведе и данни: популацията в Германия е около 800 000 диви свине и около 100 000 сърни, доколкото в България годишно се острелват около 2500 диви свине и около 1000 сърни.

Иван Петков от трибуната на митинга посочи като причина за това пълната липса на стратегия и визия за развиване на ловните и рибарски практики у нас, включително и липсата на стратегия при земеделието и залесяването. На много места, по думите му, заради липса на гори и храсти и заради постоянна земеделска дейност, дивечът е принуден да мигрира или става лесна плячка, включително и на бракониери.

Председателят на ловците и рибарите в България се възпротиви и на желанието държавата да прехвърли отговорността на ловно-рибарските сдружения за организацията на ловната стража. Това ще струва на дружинките около 7-8 млн. годишно. Освен това за 10 години, откакто е влязъл в сила законът за рибарството и аквакултурите и станало задължително предоставянето на управлението на рибните ресурси публична държавна собственост на сдружението на любителите риболовци, само един водоем в България е предоставен на такова сдружение. Това, по думите на Петков, е станало по чиновническо благоволение, а при останалите водоеми чиновници осуетяват всички процедури.

Ние не искаме земя без дивеч и води без риба. Само за зарибяване влагаме над 2 млн. годишно", категоричен е Петков.

От трибуната други членове на ръководството на Ловно-рибарския съюз призоваха за запазване на ловно-рибарската етика и за противопоставяне на онези 30-40 ловни олигарси, които искат да завземат цялата страна.

Ловците и рибарите настояват за нов закон, отговарящ на високите европейски и световни изисквания и практики, национална стратегия, която да въведе яснота и гаранции за опазване на дивеча следващите 15-20 години поне, както и за незабавно създаване на работна група, в която да влязат и техни членове и научни работници, така че стратегията и законът да бъдат модерни и гарантиращи опазването на българската природа за идните поколения.

Митингът започна с националния химн и химнът на ловно-рибарското сдружение.