Не купувайте слънчеви очила и детски играчки от нерегламентирани места за продажба, защото е опасно. Този съвет отправи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков в първия ден от проверката в рамките на кампанията „Безопасно лято” – 2016. Цанков посъветва гражданите при всяко съмнение за опасна стока да сигнализират агенцията.

В първия ден от проверките инспекторите са съставили 16 акта за 9 вида играчки и 38 вида слънчеви очила.

Кампанията „Безопасно лято” се провежда за втора поредна година, съвместно с Комисията за защита на потребителите. Тя ще продължи до 10 юни. След това инспекторите ще провеждат регулярни проверки до края на лятото. До момента са проверени 43 обекта, 160 вида стоки, от които 60 – водни играчки и 100 вида слънчеви очила.

Липсата на маркировка за съответствие и инструкция за употреба са най-честите нарушения при слънчевите очила. При водните играчки пък липсвал предупредителен текст.  

От ДАМТН изтъкват, че целта на кампанията е да се ограничи разпространението на опасни стоки. Друга цел е потребителите и търговците да се информират за специфичните изисквания за продуктите в търговската мрежа.

309 продукта бяха проверени при кампанията миналата година. От тях 85 бяха водните играчки, а 224 – различни модели слънчеви очила. Несъответствия са констатирани при 10 водни играчки и 53 слънчеви очила.

При надуваемите детски играчки инспекторите следят за видими белези, свързани с безопасната им употреба. Те гледат дали има предупредителен текст, че възрастните непрекъснато трябва да наблюдават детето, тъй като този вид играчки не защитават от удавяне. При осем от проверените играчки въпросният текст присъствал само върху стикер на опаковката и вносителя. Така играчката носи риск, който може и да бъде фатален. Причината е, че след като се махне опаковката, информацията вече не е налична.

Предупредителният текст трябва да бъде поставен от производителя върху самата играчка. Той трябва да е на разбираем език и в контрастен цвят. В текста трябва да се обръща внимание за дълбочината на водата, в която детето играе, както и да бъде наблюдавано по време на игра. Най-малко 3 мм е изискването за минимална височина  на буквите на предупредителния текст.

От ДАМТН дават пример за подобен надпис. Той гласи: „Да се използва само във вода с дълбочина под ръста на детето и под надзора на възрастен”.

При проверката инспекторите обръщат внимание и на това дали играчката има запушалка, която трябва да е неподвижно прикрепена към нея. Те обясняват, че това е свързано с опасност от задушаване, тъй като съществува риск от вдишване или поглъщане, ако запушалката не е трайно закрепена.

По дългите от 1,2 м надуваеми лодки и матраци се определят като водни артикули за почивка, а не са играчки. При тях проверката е съвместна с представителите на КЗП, тъй като попадат в обхвата на Директивата за обща безопасност.

Независимо от размера, водните надуваеми играчки за яздене се определят като играчки. Ако са по-дълги от 1,2 м, за тях се прилагат специални изисквания за безопасност. В такъв случай те се определяли като чувствителни на вятър и затова съществувал риск от течение към дълбоки води.

При миналогодишните проверки на слънчеви очила пък е установено, че около 24 % от продуктите са с несъответствия. Преобладавали очилата с инструкция за употреба, която не отговаря по съдържание на изготвената от производителя.

От ДАМТН съветват гражданите да следят дали на очилата производителят е нанесъл трайно маркировка за съответствие. Това показвало дали очилата са произведени по европейските изисквания за безопасност.

От особена важност било очилата да имат инструкция за употреба, която трябва да е съставена от производителя и има пълен превод на български. От нея потребителят можел да получи информация за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. Колкото по-голямо е числото, толкова повече защитните свойства на слънчевите очила се повишават.

Очилата с филтри от клас 4 обаче не трябвало да се използват при шофиране. Обяснението е, че тези филтри намаляват видимостта и повишават риска от катастрофи. В инструкцията за употреба трябва задължително да бъде включено това предупреждение. Трябва да има и информация за начина за почистване на продукта, както и за срока на годност на слънчевите очила.

От ДАМТН информират още, че резултатите от кампания „Безопасно лято” ще бъдат публикувани всеки ден на сайта й.

Нарушителите ще бъдат санкционирани.