Собственици на казани за ракия протестираха пред общината в Пловдив, съобщава кореспондентката на БНР.

Протестът е породен от недоволството срещу приетите законодателни промени, които задължават собствениците, които имат казани над 500 литра, да ги регистрират като данъчни складове. Освен това новите изисквания ги ограничават да не работят за времето от януари до юли.

Припомняме, преди два дни собственици на казани за ракия и винопроизводители протестираха на пътя за Гърция, край Сандански. Те поискаха новите изисквания да бъдат отменени и да се върнат старите правила. Протестиращите се заканиха, ако исканията им не бъдат изпълнени, да блокират пътища.

Недоволните пред община Пловдив сканираха „Не на лобистки закони”. Те са категорични, че новите правила ще доведат до увеличаване на работещите в сивия сектор и на броя на нелегалните и самоделните казани.

Собствениците на казани обявиха за недомислие съкращаването на периода за варене на ракия. Те смятат, че промените обслужват единствено големите фирми и са били приети без самите те да бъдат поканени на обсъжданията.

Собственици на малки казанджийници от Панагюрище също се включиха в протеста. Те споделят, че биват принуждавани да продават казаните си.

В протеста в Пловдив също се включиха собственици на казани от Пазарджик. Те също така се канят да протестират на пътя Пазарджик – Варвара от 15.00 часа.