Премиерът Бойко Борисов се обяви и против инвестициите в т. нар. зелена енергия и поиска средствата да се пренасочат към сектори, които създават работни места.

След брифинга:
Меркел ни удря рамо за съфинансирането и Шенген
Oще...

Това той заяви по време на срещата си в Берлин с ръководството на Източната комисия на германската икономика.

Коментирайки зелената енергетика, министър-председателят заяви, цитиран от БНР: Това е ток, който обикновено - слънцето е през деня, разбираемо, а вятърът е когато има вятър.
През другото време ние сме длъжни да подпомагаме мощностите с друга енергия. Затова са ни нужни и ядрените централи, затова са ни нужни и водноелектрически централи, за да можем да ги използваме в пиковите часове.

Борисов допълни, че е огорчен от факта, че страната ни толкова бързо е изпълнила квотите към 2020 година за производство на зелена енергия и към днешна дата е първенец в това отношение. Всичко това е ужасно за българския данъкоплатец, който все още е най-бедният в Европа, отбеляза той.

Същевременно Борисов подчерта, че натискът върху държавата за инвестиции в "зелена" енергия е огромен.

Премиерът изрази убеждението си, че през 2017-а, 2018-а и 2019-а година технологиите ще напреднат, за да може произведеният ток от слънце или вятър да бъде „събиран, разформиран и след това използван", допълва Дарик.

Според премиера най-ценни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт, който да носи добавена стойност за държавата. Пред германския бизнес Борисов обяви, че тази година министърът на икономиката Трайков има задача да направи всичко необходимо, за да увеличи броя на инвестициите.

Станишев от Страсбург:
Бойко Борисов да не се чуди защо чуждите инвестиции падат главоломно. Германските инвеститори също биха могли да отговорят, че не са стимулирани от Бойко Борисов, защото правителството му изгони RWE и E.ON от България

България има най-ниските данъци в Европа и нямаме никакво намерение да ги увеличаваме. Това е ангажиментът, който сме поели пред българския народ и правителството ни ще продължава да поддържа строга финансова дисциплина, декларира Борисов пред германския бизнес.

Той подчерта, че няма логика недисциплинираните страни-членки на ЕС да бъдат подпомагани от европейската икономика с намаляване процента на държавно съфинансиране, а ние да кофинансираме с 20% средствата по европрограмите.

Нищо добро не очаква Европа, ако работи с подобни антиикономически механизми. Защото тези мерки не само, че няма да доведат до растеж, но и ще толерират недисциплинираните и изостанали икономики”, подчерта премиерът.

Той изрази готовност България да подпомага всички държави в ЕС, които се намират в тежко финансово положение, но при едно условие – пенсиите и заплатите да станат по-ниски от нашите.
Сега тези, които вие подпомагате, имат в пъти по-високи заплати и пенсии, отколкото в България. А това не е справедливо”, заяви Бойко Борисов.

Той подчерта, че за да има България конкурентна икономика, всички тези критерии и антиикономически механизми е необходимо да се изчистят.

„Страните трябва да се концентрират, да произвеждат, да работят на върха на възможностите си, ако искат да удържат на конкуренцията”, допълни премиерът.