ДКЕВР ще одобри от 1 януари природният газ да поскъпне с около 4%, а не както предварително обяви с 2%.

Причината е, че ТЕЦ "Варна", която ще трябва да замести трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" след спирането им в края на годината, ще се нуждае от допълнителни количества природен газ за производство на енергия, обясни председателят на комисията Константин Шушулов.

С приетото днес решение цената се променя с 4,06% от 308.58 лв. за 1000 куб.м без ДДС на 321,11 лв./1000 куб. м.

Първоначалното предложение на работната група на ДКЕВР за увеличение от 1,89 % бе преразгледано днес заради направената тази седмица заявка от ТЕЦ „Варна" за доставка на природен газ.
Тя ще обезпечи работата на централата в първото тримесечие на 2007 година, когато трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй" вече няма да функционират.

Тъй като Булгаргаз не са предвидили в разчетите си необходимото количество от 20 млн. куб. м. и не разполагат с него в резервите си, ДКЕВР реши, че следва закупуването му да бъде отразено и в цената.

Комисията разгледа и уважи разчетите на Булгаргаз ЕАД, в които се посочва, че основни фактори за промяната на цената са покачването на котировките на алтернативните горива на международните пазари през последното тримесечие, осреднения валутен курс на щатския долар и очакваното потребление на природен

ДКЕВР няма да одобри повишаване на цените на електроенергията от централите преди юни, за да не поскъпне битовият ток в средата на зимата, гарантира още Шушулов.
Двете централи, произвеждащи най-евтиният ток в страната - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", вече поискаха поскъпване на произведената от тях енергия.

По повод новите разкрития на следствието и прокуратурата, че бившето ръководство на "Топлофикация-София" е купувало многократно едни и същи резервни части и ги е представяло като разходи, Шушулов каза, че това не е достатъчно основание да бъдат преразгледани вече утвърдените цени за парното.