Цената на тока може и да скочи в посока нагоре при пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас. За това намекна министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

Тя предупреди – „международната практика показва, че в първите месеци след пълната либерализация се забелязва тенденция на леко повишаване на цената”, но уточни – „в последствие обаче цената пада под тези нива, които са преди либерализацията”.

Никой не може да каже каква ще бъде цената на електрическата енергия и няма такъв човек, който да се ангажира с това с колко ще се увеличи или с колко ще поскъпне тя”, заяви енергийният министър.

Все пак обаче тя посочи, че държавата трябва да помисли и да вземе мерки за т.нар „енергийно бедни българи”, за да може тези хора да бъдат защитени по някакъв начин от евентуално повишаване на цената на електрическата енергия.

„Каква ще бъде цената на електроенергията след пълната либерализация на електроенергия пазар, то това ще определи единствено и само пазарът”, заключи министър Петкова.

Тя припомни и това, че либерализацията на електроенергия пазар е важна стъпка, която ще постави целият сектор и всички участници в него в качествено нова ситуация. България е една от последните страни в Европейския съюз, която не е либерализирала напълно своя електроенергиен пазар.

Министърът на енергетиката обяви, че от 7-ми до 11-ти декември в страната ни ще дойдат експерти от Световната банка, които ще ни помогнат да изберем модел на либерализация. „Целта ни да е изберем такъв модел, който ще защити интересите на българските потребители и на българската индустрия”, обеща министър Петкова.