Министерството на икономиката и енергетиката представи своя доклад по поверените му сектори. В енергетиката ведомството, управлявано около 15 месеца от Драгомир Стойнев, отчита стаблизирането на енергийните дружества.

Money.bg отблеязва, че много от тях продължават да са в сериозно финансово състояние. По отношение на проектите от МИЕ отбелязват непредъка по газовите вързки със съседите, както и подписването на акционерно споразумение с "Уестингхаус" за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Въпреки че кабинетът "Орешарски" дойде с намерението да изгражда АЕЦ "Белене", в отчета няма и дума за този проект.

Ето и кратко резюме на доклада:

Южен поток

МИЕ и БЕХ извадиха проекта от точката на замръзване и постигнаха голям напредък с преговорите с руската страна. Беше даден реален старт на проекта, се посочва в отчета на министерството. Оттам отбелязват, че проектът е приортетен за страната ни, както и за още 6 страни от ЕС.

Основно предимство на "Южен поток" за България е диверсификацията на маршрута, като по този начин се избягват потенциални проблеми с една или друга транзитираща държава, но алтернативното трасе може да бъде от полза и при аварии, природни бедствия или терористични атаки. Допълнително се засилва геополитическата роля на страната ни, ставайки партньор от първостепенна важност не просто за Русия, но и за всички останали страни по трасето.

В момента проектът е замразен официално. Вчера избраната компания за строител - "Стройтрансгаз", обяви, че се оттегля от проекта и че изграждането му ще се осъществи от контролираната от Газпром - Центргаз.

АЕЦ Козлодуй 7-ми блок

Правителството отчита като успех края на първия кръг от преговорите с американската компания за атомна енергетика "Уестингхаус" и подписването на акционерно споразумение за изграждането на 7-ми блок. От МИЕ посочват, че всички следващи стъпки по проекта трябва да се одобрят от идващите правителства.

Очаква се в процеса на строителство да бъдат разкрити 20 000 преки и косвени работни места, както и да бъде създадена постоянна работа за над 1000 български инженери, енергетици и техници.

АЕЦ Белене

Нищо

Газовите връзки със съседите

С Турция:

На 28 март 2014 г. е подписан Меморандум за разбирателство относно проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България - Турция между ресорните министерства на България и Турция, с който стартира нова фаза от изпълнението на проекта. Задача на съвместната група е да подготви предварително предпроектно проучване, в рамките на което да бъдат уточнени техническите аспекти на проекта и неговите финансови параметри.

С Гърция:

За газопровода е изготвена и приета екологична оценка съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС). При изготвяне на оценката е извършено 4-сезонно наблюдение на околната среда в територията на трасето. В момента в процес на приемане са изготвения ПУП и работен проект съгласно разпродбите на ЗУТ. С Решение на Европейската комисия C(2010)5813, изменено със решение C(2012) 6405, за проекта е определено съфинансиране на стойност 45 милиона евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ). Срокът за въвеждане в експлоатация, при липса на усложнения е втората  половина на 2016 г.

Със Сърбия

По инициатива на МИЕ е активирана работата със сръбската страна.

Избран е изпълнител на проект „Проектиране, упражняване на авторски надзор и консултантски дейности на строеж „Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия". В процес е сключване на договор за предварително археологическо проучване по трасето в българския участък.

С Румъния

Проектът е в напреднала фаза. Предстои да бъде приет от Държавна приемателна комисия.

Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. м3/г (в посока от Р. България към Румъния), а минималният - 0,5 млрд.м3/г. (в посока от Румъния към Р. България).

По отношение стабилизирането на енергетиката

Намалено с 50% задължението за закупуване на студен резерв.

Цената на НЕК ЕАД, в качеството му на обществен доставчик беше повишена до 114,30 лв./МВтч.

Намаляване на планираните загуби на НЕК ЕАД от 344 млн. лв. до 132 млн. лв. през 2013 г.

Експортната такса беше намалена от 34,26 лв./МВтч на 6,91 лв./МВтч.

Цената на въглищата в Мини Марица Изток 2 бе повишена от 71,50 лв./ТУГ  на 75,00 лв./ТУГ, а през 2014 г. от 75,00 лв./ТУГ на 77,00 лв./ТУГ.

БЕХ записа успешна облигационна емисия, с падеж ноември 2018 г. в размер на 500 милиона евро.

Разделяне на НЕК ЕАД в ЕСО ЕАД.

Стартира  Балансиращ пазар и Борсов пазар на електрическа енергия(реален борсов пазар за електрическа енергия освен балансиращ няма - б.р).

Увеличение на продажбите на ел.енергия и увеличение на приходите за първо тримесечие на 2014 г. с над 29 млн. лв за АЕЦ „Козлодуй".

Мини Марица Изток ЕАД отчита ръст на приходите от продажба на лигнитни въглища с близо 10,0 млн. лв.

Изпълнение на основна част от препоръките на ЕК, направени в края на май 2013 г. в посока либерализиране на пазара, диверсификация и реформи за стабилизиране на енергийната система.

Оспорване на препоръките на ЕК за разпродажба на държавни активи в енергетиката и за разформироване на БЕХ.

Прекратени са и две наказателни  процедури за частично транспониране на Третия Енергиен Пакет