През ноември започва полагането на тръбите по дъното на Черно море за "Южен поток". Това заяви говорителят на "Саут стрийм транспорт" Яспер Янсен, цитиран от БТА.

Всичко вече е готово, а полагането на тръбите ще започне от руска територия. Вече е платен и корабът, който ще полага тръбите, допълни той. 

Според директора по комуникации на германската компания "Винтерсхал" Майкъл Тасе газопроводът ще бъде построен и тръбите ще бъдат положени, защото това са международни води

"Ние вярваме, че докато положим тръбите по дъното на Черно море, ще се разреши и проблемът със сухопътната част на проекта", обясни Тасе. 

"Надяваме се, че през 2017 г. ще бъдат изградени и четирите тръби по дъното на Черно море. Технически нещата са ни познати, с малки изключения ние знаем как да се направи този проект", обясни техническият директор на "Винтерсхал" Франк Рау.

На въпрос дали забавянето по политически или други причини ще оскъпи проекта Майкъл Тасе отговори, че сега всичко е в рамките на предвидения бюджет и се надява това да остане така.

"Сухоземната част от тръбата се изгражда от друга фирма и това е техен проблем, но според нас всичко трябва да се реши със съдействието и консултации в ЕС", каза тасе.

"Според нас "Южен поток" би помогнал за диверсификация за доставки до Южна Европа. Ние смятаме, че всякакви газови проекти в Европа биха помогнали за по-сигурни доставки", допълни той.

Дължината на морската част на "Южен поток" ще бъде 930 км, а дълбочината, на която ще се полагат тръбите ще бъде 2200 метра. Годишно през тръбите ще преминава 63 млрд. куб. м природен газ.

Както в "Северен поток", така и в "Южен поток" акционерите са европейски фирми - "Газпром" има 50% участие, италианската "Ени" 20%, френската EDF - 15%, а "Винтерсхал" - 15%. 

Цената на проекта е приблизително 10 милиарда евро.