Зачестяват кражбите на трансформаторно масло от съоръжения от ЧЕЗ. От компанията поясниха, че от началото на годината до средата на август от трансформатори са източени 18 825 литра масло за 43 хиляди лева, което е два пъти повече в сравнение с периода януари-август на 2010 г.

Общо 160 хиляди лева са нанесените за дружеството щети от повредени трансформатори след подобен вид кражби. За същия период през миналата година са „отчетени" само 66 хиляди лева загуби.

Представители на дружеството поясниха, че с приетите промени в Закона за управление на отпадъците посегателствата над съоръженията на ЧЕЗ като цяло са намалели за сметка на кражбите на трансформаторно масло, които са все по-често явление. То е атрактивно за крадците, тъй като се използва за гориво на селскостопански машини през лятото, а през зимата - за отопление с нафтови печки. Често се посяга и към цели трансформатори заради медната им сърцевина.

Подобни противообществени деяния застрашават и сигурността на доставките за нашите клиенти, заяви директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Божидар Гатев. Той допълни, че това е и причина да се правят извънредни вложения за възстановяване на щетите, вместо сумата да бъде инвестирана в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите.

Затова се обръщаме с апел към компетентните органи за упражняване на стриктен контрол. Отправяме призив и към потребителите да проявяват гражданско съзнание и да подават сигнали в полицията при наличието на ситуации, застрашаващи сигурността и интереса на обществото, допълни още Гатев.