Ползите от едни европейски инвестиции в България са за всички по веригата. Това заяви евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на онлайн дискусия на тема "Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалности".

Той настоя да се фокусира върху разбиването на митовете, с разбиването на най-дълго оцелелия мит, че европейското финансиране на България ще бъде намалено. Новаков увери, че България се справя добре с управлението на евросредствата, с което развенча втория мит, че страната ни нямало да може да управлява добре европейските пари.

Не липсвали и евродепутати, които в пленарна зала да кажат, че кохезионната политика е отживелица. Едни инвестиции оказват влияние не само в България, но и върху цяла Европа, посочи Новаков.

За инвестиции по-близо до гражданите, настоя Томислав Дончев

За инвестиции по-близо до гражданите, настоя Томислав Дончев

По думите му България има огромни нужди от средства във ВиК сектора, в пътния и в железопътния сектор

За следващия програмен период България ще има достъп до над 16 млрд. евро за кохезионна политика и земеделие, както и още над 12 млрд. лева от Спасителния план 2021-2027 г. Изработваме своите планове, за да инвестираме 1 милиард евро за зелена енергия и зелен преход.

Последният мит, който евродепутатът разби е, че европейските лидери нямало да се разберат за бюджета.

Оттук насетне, ако това е рамката, върху която можем да се фокусираме, Новаков е готов да отговаря на всякакви въпроси, каквито има. Най-важното за общия регламент, който управлява всички фондове за сближаване в ЕС е, че вместо предварително предложените от ЕК едва 75% съфинансиране за най-бедните общини, постигнахме 85%, така че да може с тези средства нашите общини да си отдъхнат и да ги насочат някъде другаде, а не в съфинансиране на проекти, доволен е Новаков.

Икономистът Георги Ганев, който също се включи в онлайн дискусията разкритикува плана на правителството за устойчиво развитие на България като недостатъчно амбициозен. В плана няма ясни стратегически приоритети и няма индикации за предварителна оценка на въздействието за това, което се предлага.