Винетките, които удостоверяват платена винетна такса, вече ще се състоят от 2 части, за да се избегнат измамите на пътя за плащането на таксата.

Това реши парламентът при второто четене на промени в Закона за пътищата.

Първата част на винетката ще служи за залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на колата, а втората част - във вид на талон, ще се съхранява от водача и ще служи за доказателство за платена винетна такса в случаите на счупване или кражба на предното стъкло на автомобила.

Тази промяна се предприема, тъй като са зачестили злоупотребите от страна на шофьори, които пътуват без залепен винетен стикер, а при проверка заявяват, че са си сменили току що предното стъкло заради счупване или кражба.

В закона вече е записано, че ако предното стъкло бъде сменено по някакви причини, след представянето на втората част на годишната винетка ще се издава нов безплатен стикер със същата валидност.

С промените в закона Изпълнителната агенция "Пътища" към министъра на регионалното развитие и благоустройството се преобразува в извънбюджетен фонд - Републиканска пътна инфраструктура към министъра на финансите.

Планирането и изграждането на пътната инфраструктура у нас ще се ръководи от Министерството на транспорта, информира БНР.