Проектите за промени в Закона за местните данъци и такси в Закона за облагане на доходите на физическите лица са внесени от Министерския съвет в парламента в нарушение на Кодекса на труда. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от БНР.

По думите му в тях са включени текстове, които не са консултирани със синдикатите и работодателите. Синдикатът настоява проектите да бъдат върнати на правителството и да се спази процедурата за обсъждането им в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Манолов посочи, че в двата законопроекта са включени текстове, които пряко влияят върху жизненото равнище и осигурителните отношения. Според него именно поради тази причина те трябва да се консултират задължително със социалните партньори, както предвижда Кодексът на труда.

В проекта за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица се променя обхватът на облагаемия доход от трудови правоотношения, което води до допълнително увеличение на данъчно-осигурителната тежест. В Закона за местните данъци и такси пък има нови параграфи, с които се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт, пояснява Манолов.

От КТ "Подкрепа" подчертават, че 2/3 от домакинствата в страната са на жизнения минимум, а 1/3 са под прага на бедност.

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Нулевата ставка за брашно и хляб остава до средата на следващата година