Никой не е по-голям от хляба. С тези думи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов представи стандарта за трите вида хляб. Той посочи, че е опитал първата партида тази сутрин и заяви, че този хляб е различен.
Със стартирането на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на българите е било обещано да могат да сложат на трапезата си качествени мляко, сирене, кашкавал, месни продукти, а сега вече и качествен хляб, припомни Найденов.
Официално в присъствието на журналисти изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов, министър Найденов и представители на браншовите организации подписаха документа, с който се обединяват около един стандарт за хляб.
Той ще бъде три вида - бял, типов и „Добруджа" и в три вида грамаж - 500, 650 и 830 гр. Срокът на годност се намалява от 72 часа до две денонощия - 48 часа. Мирослав Найденов посочи, че в основата на стандарта са залегнали производствените спецификации от годините до 1989г.
Това е максимално естествен хляб без оцветители, подобрители и избелители. Този хляб няма да може да се произвежда от фирмите, които са в сивия сектор, коментира министър Найденов и допусна възможността някои фирми да направят опит за плагиатство. Найденов предупреди, че тези опити ще се сблъскат със санкциите на контролните органи.
„Този хляб е пълноценен. От него не се пълнее и го препоръчвам на всички - от най-малките до най-големите", каза министър Найденов. Рецептата съдържа основните продукти, като е ограничено до минимум влагането на допълнителни вещества.
Стандартизираният хляб ще се прави от брашно, мая, сол, питейна вода. При технологична необходимост ще се влагат витамин С, оцетна киселина (лимонтозу) и моно- или диглицериди на естествена основа (олио).
„Вкусът е същият, като питките, които бабите месят", заяви още земеделският министър. Необходимо е технологично време за лицензиране на стандарта и за предоставяне на рецептата на всички хлебопроизводители, които решат да продават такъв хляб. Министър Найденов изрази надежда до Великден този хляб да бъде на трапезата на всички българи.
Министърът не посочи конкретна цена, на която ще се продават трите вида хляб, тъй като тя се определя от производителите. Те пък посочиха от своя страна, че цената все още не може да се калкулира, тъй като нито едно предприятие не е получило основната суровина и не са направени изчисления.
Представители на браншовите организации обясниха, че ако цената на брашното не се промени, ако не се промени цената на енергоизточниците и ако минималната работна заплата остане в същия размер, цената на хляба може да остане същата. Нормално е обаче според тях всички стоки със защитен стандарт да имат и защитена по-висока цена, която е гаранция за качество.
Шефът на БАБХ Йордан Войнов обясни, че всяка фирма-производител може да подаде заявление в съответната областна дирекция на агенцията, като след всички процедури ще й се представи патентът за ползване.
Веднъж месечно БАБХ ще осъществява официален контрол, като санкциите за неспазване на изискванията, заложени в стандарта варират от 500 лв. до 10 000 лв., затваряне на цеха и отнемане на стандарта.
Стандартът за производство на хляб е напълно доброволен и все още продължават да действат конкурентните условия. Цената на патента ще бъде достъпна за всички фирми-производители, заяви Войнов.
От браншовите организации уточниха, че в България и в момента се произвежда хляб, който покрива този стандарт, но той е неразличим за потребителите.
стопер
на 06.04.2011 в 07:51:17 #24ВСЕКИ БЪЛГАРИН -С ПЕКАРНА!!!
Тогава да ги питам алчните копеленца кво ще кажат за цената...
"стандарти"....дрън -дрън!!
Само повишаването на цената узаконяват-НИКАКЪВ друг ефект!!
Стандарт на салама,на сиренето,кашкавала...очаквайте на лютеницата,на имам баялдата,и на кьопулото!
Хляба не пипайте-МЪРШИ грозни!!
ОЛЯХТЕ СЕ!!!
ostrovitjan
на 06.04.2011 в 01:29:42 #23бик1 страхотно си прост! Кво ти е винивен министъра бе , Ганъо? Насила ли те кара да си купуваш от тези продукти? Задължителни ли са новите стандарти?Абе май единствените две гънки ги имаш на челото , не в мозъка!
rudy
на 06.04.2011 в 00:17:47 #22ще мрете от диабет, ссз, рак
rudy
на 06.04.2011 в 00:16:30 #21бе тъпак, яж си евтините боклуци, няма качествена евтина храна, има химически боклуци за без пари, в САЩ дават до 10 % от дохода за царевичен фруктозен сироп други подобни химически изобретения, във Франция - до 40% защото доста хора пазаруват храна от фермерски пазари тъпи българи, гонят само евтинотои боклучиво естествено, а пушат като комини, пият като смокове, ходят с по 2 жисиема, ако за храна вода и въздух не се грижиш за какво друго бе за плазми, жисиеми, цигари и водка пречистена до съвършенство
бик1
на 05.04.2011 в 22:36:41 #20Това което прави тоя министър...е срещу хората,стандарти на кайма.салами,сирене кашкавал,и сега на хляба,ами той напрактика вдигна цените на хранителните продукти.Нали сме в европа...
там така ли си правят стандартите,това е чист лобизъм .

Бат Пешо Парясника
на 05.04.2011 в 21:28:44 #19Бат Пешо Парясника
на 05.04.2011 в 21:28:03 #18Бат Пешо Парясника
на 05.04.2011 в 21:25:59 #17mortaqon
на 05.04.2011 в 21:02:03 #16mortaqon
на 05.04.2011 в 21:01:12 #15HI6NIKA
на 05.04.2011 в 19:41:38 #14Когато приемаш повече калории отколкото изразходваш качваш килограми и обратно. Т.е. каквото и да ядеш във по-вече отколкото гориш ще качваш. Дори чисто месо плодове и други неща за които разни "спецове" казват че не се пълнее
Иво Карамански
на 05.04.2011 в 19:29:40 #13„Този хляб е пълноценен. От него не се пълнее и го препоръчвам на всички - от най-малките до най-големите" дрън, дрън, та пляс, преди 2 месеца си купих домашна пекарна с тази цел, хляба който си го правя е на 100% натурален, и не мога да кажа че не се пълнее
never_mind
на 05.04.2011 в 19:08:13 #12След като в НОВИЯТ хляб ще се слагат по малко неща отколкото сега то той логично трябва да е по евтин ??? По малко компоненти -по малка себестойност нали ??? Защо решат да тръгне нещо и веднага " ами с ...по висока цена " ?? Значи сега в хляба няма брашно ??? след като се чака суровината , каква е таи суровина? А този министър е смешник
Despair
на 05.04.2011 в 18:02:02 #11Това е поредна правителствена помощ на големите хлебопроизводители, за да вдигнат цените по обективна причина и нищо друго! След въвеждане на стандартите за кисело мляко, сирене, кашкавал, месни изделия, какво стана! Всички млечни продукти вече според етикетите и подреждането им в магазините са произведени от мляко! Тези с растителни мазнини, и други пълнители там където все още ги има са почти на цените на тези от “мляко". А, в повечето магазини отдавна няма деление. Вкусът на повечето от тези предлагани ни като произведени от мляко - кисели млека, сирена и кашкавали са същите изкуственяци, които киснеха по витрините и преди, само, че сега са с други етикети и поне с 50% по-високи цени, което не е инфлация, защото повишението идва от създаване на “нов” продукт! Така е и с колбасите и месните изделия! Така ще е и с хляба! Освен нови високи цени, едва ли потребителите в търговските вериги и магазините ще получат по-различна, от към по-добро качество, стока! Но! Акцията на Министър Найденов върви много успешно за големите производители в хранителната промишленост! Народа ни е ошашавен от ужасяващият си хал, да живее пазарувайки от магазини с европейски цени при доходи 15 пъти по-ниски от европейските. (Достойно за колективен рекорд, за книгата на Гинес) Така, че Министър Найденов лесно достигна нивото на отказ от съпротива! Както се вижда, цените в неговият ресор растат безконтролно. За основни продукти са два пъти по-високи от тези в ЕС, дори и от Гърция, която е с много по високо от нас ДДС и преки данъци! Те, това е Министър! Де, всички в кабинета да бяха такива, дясната политика не би имала повече алтернатива в България!
Morientes
на 05.04.2011 в 18:00:53 #10Представители на браншовите организации обясниха, че ако минималната работна заплата остане в същия размер, цената на хляба може да остане същата............................................................................................................ Много мафиотско ми прозвуча това ..
Значи на Запад минималната заплата е 1200 евро и хляба е около 1 евро, а в България минимална заплата 130 евро от 1 юли и хляба пак е около 1 евро, тогава колко ще стане хляба ни ако заплатите станат 1000 евро примерно и то минимална.. ?? Сигурно 50 евро хляб .
Аман от смотаняци бизнесмени в Бълария .. 
жунгръц
на 05.04.2011 в 17:26:51 #9стандартизираната наденица на миро шопара беше с вкуса на дядовите пишки, така че нищо чудно и питките му да имат вкус на баби
мирка братле, така и така те гледам, че си много активен, що не кажеш нещо по дейността на ДФЗ и в частност движението на проектите по ПРСР? Нещо умрела работа, а? А някои хора са теглили кредити и разчитат на тия проекти, шопаре мазен 
boris
на 05.04.2011 в 17:11:35 #8http://www.kaldata.com/forums/uploads/gallery/1192740871/gallery_1_8_24373.jpg Е това е !
ЖороПешеходеца
на 05.04.2011 в 16:59:18 #7Очаквах че коментарите ше са такива...... Еми щом ви беше по добре по времето на Хамстера,идват избори,изберете си ГОце и Доган и бъдете щасливи....... Мъчат се да правят хората нещо,ама всички са против тях........ Криза е,заплатите никъде в Европа не ги вдигат,ако трябва да съм откровен в Румъния и Гърция вдигат данаците и смъкват заплати и пенсии........
Минувач
на 05.04.2011 в 16:56:20 #6Проблемът е, че житото е добри хлебопекарни характеристики дава 10-20% по-нисък добив и не е така рентабилно. Всички сеят такова, което е с фуражни показатели.
chjornajat kot
на 05.04.2011 в 16:29:18 #5Хлябът по БДС щял да трае цели два дни !!! Това е поредната простотия на земеделския министър, щото аз мога да ви кажа нещо друго ! Навремето през лятото отивах на село при ляля ми на гости . Те си имаха пещ . На 10-12 дни се печеше хляб . И то какъв хляб !!! Самуните бяха огромни, печаха се в едни големи къдрави тави, диаметъра на които беше около 40 см, хляба беше дебел около 20 см . Печаха се около десетина такива хляба след което се слагаха на една маса и леля ги завиваше с една голяма бохча/кърпа/ Така хлябът издържаше 10-тина дни . Даже на 10-ият ден нямаша грам плесен ! Нямаше хладилник, нямаше фризер !!! Но това беше тогава когато Тошко Колев го нямаше даже !!!
