В преработващата промишленост - с 1.8% и в добивната промишленост - с 0.7% има увеличение през октомври 2019 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%, съобщиха от НСИ.

По предварителни данни през октомври 2019 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 година

Снимка 456584

Източник: НСИ

През октомври 2019 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.7% спрямо съответния месец на 2018 година.

През октомври 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.8%, и в добивната промишленост - с 0.7%, а намаление - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при:

производството, некласифицирано другаде - с 18.1%,

производството на хранителни продукти - с 6.0%,

производството на превозни средства, без автомобили - с 5.3%,

обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 4.4%. 

Снимка 456582

Източник: НСИ

Намаление е регистрирано при: производството на електрически съоръжения - с 3.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2.8%, производството на тютюневи изделия - с 2.0%.

На годишна база ръст на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 9.4%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 36.3%, производството на основни метали - със 17.9%, производството на хранителни продукти - с 13.0%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.9%.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 28.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.4%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.2%, производството на химични продукти - с 5.9%, съобщиха от НСИ.