Националният статистически институт (НСИ) отчете спад с 11% на промишленото производство през месец май 2023 спрямо същия месец миналата година.

Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Увеличение с около процент бележат месечните показатели на промишленото производство, оборота на търговията на дребно, както и в строителната продукция.

Промишлено производство.

Спад в промишленото производство на годишна база е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.1%, в добивната промишленост (24.0%), и при преработващата промишленост - с (8.3%).

Снимка 625653

Източник: НСИ

В преработващата промишленост се наблюдава съществен спад спрямо съответния месец на предходната година при производството на тютюневи изделия (36.7%), производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - (28.7%), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (28.4%), производството на мебели (25.7%) и производството на химични продукти (25.0%).

Ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с по 22.2% и производството на метални изделия, без машини и oборудване (16.3%).

Снимка 625654

Източник: НСИ

Увеличение на месечна база през май 2023 г. спрямо април бележат производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 0.7%, а понижение в добивната промишленост - с 4.7%.

Значително увеличение се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 9.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.8%, производството на основни метали - с 4.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.1%.

Спад е регистриран при производството на химични продукти (11.9%), и производството на мебели (11.5%).

Снимка 625656

Източник: НСИ

Търговия на дребно.

Според календарно изгладените данни, през май 2023 г. се наблюдава увеличение на оборота с 1.5% спрямо предходния месец, и с 1.8% спрямо май 2022 г.

Снимка 625658

Източник: НСИ

Спрямо същия месец миналата година се наблюдава нарастване на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.0%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.4%).

Ръст е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 9.2% и при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.6%. По-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (11.3%) и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки (7.4%).

На месечна база, през май 2023 г. е отчетено увеличение на оборота спрямо април при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.4% и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.1%, докато в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано намаление - с 0.3%. По-значително увеличение е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 9.9% и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.5%.

Строителство.

При строителството не се наблюдават особено промени. Индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 1.0% над равнището от предходния месец.

Снимка 625659

Източник: НСИ

През май 2023 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като увеличението при гражданското/инженерното строителство е с 1.2%, а при сградното строителство - с 0.9%.

При календарно изгладените данни на строителната продукция не се наблюдава изменение в сравнение със същия месец на 2022 година.

Спад в промишлеността, строителството и търговията

Спад в промишлеността, строителството и търговията

Спадът за април е на месечна база, както и спрямо същия месец миналата година