Няма да има блокада на границата. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски на брифинг в Министерския съвет.

Транспортният бранш се дръпна назад от заканата си да блокира границата за Великденските празници, след като техни представители се срещнаха днес с премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Московски обаче подчерта, че този компромис е за последен път.

Припомняме, превозвачите обявиха, че ще блокират границата по Великденските празници. Решението им е в отговор на февруарската блокада на гръцките фермери.

В петък премиерът Борисов обяви, че в началото на тази седмица ще се срещне с превозвачите и се заема да осуети блокадата.

Това стана, след като туроператорите ни алармираха за огромните загуби, които ще претърпят от тази блокада по празниците. Вчера пък стана ясно, че вече е започнала отмяна на резервации за почивка в Гърция за Великден.

На срещата са били представители на превозвачите и на туристическия бранш. Те ще се присъединят към протестна декларация насочена към Гърция.

„Ако се допусне незаконно блокиране на границата, по каквато и да е причина, абсолютно целият български бизнес и всички браншове, които ще се присъединят към тази декларация, съответно ще блокират и те границата, така че да бъде реципрочно отговорено на тези незаконни гръцки действия“, посочи Московски.

Транспортният министър благодари на превозвачите, че са влезли в положение и са отстъпили в името на нормалното функциониране на границата.

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с външния министър Даниел Митов за това, да бъде извикан гръцкия посланик и до края на седмицата да му бъде връчена декларацията.

„Ние ще подкрепим действията на превозвачите в бъдеще, когато бъдем принудени да претърпим подобно унижение, каквото претърпяхме като нация през февруари“, посочи председателят на Асоциацията на туроператорите  Байко Байков.

„Като направихме този компромис, не означава, че се обезличава нашата идея, а напротив - спечелихме още един бранш, който обеща, че ще бъде твърдо зад нас“, посочи на свой ред Любомир Столарски от Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт.