От „Литекс Моторс” опровергаха съобщенията, че Европейският съюз е затворил завода за автомобили“ на „Литекс Моторс“, поради несъответствие на произвежданите автомобили с екологичните норми на Европейския съюз.

Изтъква се, че произведените в завода край Ловеч автомобили с марка Great Wall са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейския съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия.

Уточнява се също така, че производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността.
Опровергават се твърденията и че заводът не е затворен, като се уточнява, че производството е временно преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство.

Причината не е забрана, а е подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които компанията е показала по време на Автосалон София 2015. В момента партньорът на Литекс Моторс - китайската компания Great Wall Motor Company - подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях.