Собственици на казани за ракия от Хасковски регион излязоха на протест на магистрала „Марица”, съобщава haskovo.net.

Около 50 казанджии се събраха рано сутринта на разклона до село Крепост, за да изразят недоволството си от промените в Закона за акцизите и данъчните складове. За минути те затвориха пътя Хасково-Димитровград. След това с включени клаксони протестиращите слязоха по автомагистрала „Марица” в посока София.

Много от шофьорите, които застигнаха протестното автошествие, го поздравиха с клаксони в знак на подкрепа.

Припомняме, с промените се въвеждат ограничения казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември. Обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. В противен случай обектите се водят като складове.

Таня Бахчеванова от Хасково коментира, че малко по малко хората в цялата страна се надигат и изрази надежда да бъде постигнат резултат.

Казанджиите от Хасковско протестират за втори път в рамките на един месец.

Протестиращите подкрепят новия законопроект, който вече е внесен в Бюджетната комисия за отпадане на текстовете, които касаят малките обекти.

Бахчеванова обясни, че казанджиите от цялата страна в момента се организират в браншова организация, за да могат да защитят правата си. Организирал се и национален протест в София.

„Правото на избор е на народа!“; „Няма пари за уиски, пием вино и ракия“. „Искаме 1000 л. общ обем и право на труд през цялата година“. Това са част от исканията и лозунгите по стъклата на автомобилите на казанджиите.

Те се заканиха, че ако промените не се отменят, вино и ракия ще се леят по жълтите павета.

Десетки казанджии и техните клиенти излязоха на протест под звуците на народната музика във Варна, съобщава Нова телевизия. Протестиращите са категорични, че поправките в закона обслужват големите производители на спиртни напитки. Те смятат, че намалената вместимост и ограничението за шест месеца работа в годината ги обричат на закриване.