Още няма решение дали добавката от 50 лева към пенсиите да се изплати и през месец април, съобщава БНР.

Социалният министър Деница Сачева обаче твърди, че нагласата е да има такова плащане и след март, докогато са осигурени средства в бюджета на НОИ.

Причината е, че извънредната епидемична обстановка е удължена до края на април.

Министърът посочи, че към момента по-малко от 20% от потребителите и персонала на социалните услуги са пожелали да се ваксинират срещу коронавируса. Тя обаче подчерта, че данните не са окончателни.

За 50 лв. добавка към пенсиите и през април мисли Сачева

За 50 лв. добавка към пенсиите и през април мисли Сачева

Тя отрича помощта да е свързана с изборите

Има още известно неразбиране и известен страх и опасения, особено в хората, които са психични интелектуални затруднения, там е малко трудно да се получи съответно съгласието, отбеляза Сачева и поясни, че трябва да има съгласие от настойник, от директора на социалната услуга или от кмета, там, където той изпълнява тези функции.

Тя припомни, че хората в неплатен отпуск заради ограничителните мерки трябва да плащат за своя сметка здравните си осигуровки.

По данни на министъра за тази година са отделени 9 млн. лева за различни проекти и програми, свързани със заетостта на хората с увреждания и около 3 млн. лева за достъпна среда за хората с увреждания.

Днес Сачева присъства на откриването на учебна кухня "Надежда" на Фондация "Светът на Мария". Проектът е финансиран от Фонд "Социална закрила" към МТСП с 50 000 лева, като е изградена изцяло нова материална база, която ще дава шанс за реализация на около 30 души.

Добавката от 50 лв. - социално подпомагане, а не част от пенсионната система

Добавката от 50 лв. - социално подпомагане, а не част от пенсионната система

Истината е в цената на труда според Иван Нейков