Добавката към пенсиите с 50 лева е социално подпомагане и няма нищо общо с пенсионната система. Това заяви пред БНР Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.

Той посочи, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек.

По негови думи т.нар. швейцарско правило го има в закона и всяка година на 1 юли ще има корекция на пенсиите, която е съобразно инфлацията и общия осигурителен доход от предходната година.

Според Нейков много коректно хората задават въпроса кога ще бъде минимизирана нарастващата разлика между старите и новите пенсии.

Борисов не допускал компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите

Борисов не допускал компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите

Докато другите говорят, ние действаме, подчерта премиерът

Експертът бе категоричен, че трябва да се обмисля въпросът за механизъм за затваряне на ножицата между старите и новите пенсии, тъй като това създава усещане за несправедливост у хората. Трябва политическа воля, за да се стигне до добрите решения, заяви той.

Нейков посочи, че всяка държава има собствена осигурителна система, а няма европейска пенсия. По негови думи в държава с по-високи заплати е логично и пенсиите да са по-високи.

По негови думи истината не е в пенсионната система, а в цената на труда.

Пенсии като поезия и музика искат депутатите

Пенсии като поезия и музика искат депутатите

Законотворците почетоха днешния празник на възрастните хора

"Държавата има един-единствен инструмент, с който може да влияе на доходите на хората - това е минималната работна заплата. Докато сме така - само с минималната работна заплата да влияем - няма да сменим модела на формиране на доходите на хората", заяви експертът.

Той беше категоричен, че при такава политика на заплати няма как да се стигне до друго качество на живот на пенсионерите.

По негови думи в момента е по-неизгодно парите да се държат в банки отколкото в пенсионните фондове.

Отлагат индексацията на пенсиите за след пандемията от COVID-19

Отлагат индексацията на пенсиите за след пандемията от COVID-19

И докато се изплащат по 50 лв. месечно