Няма риск от загуба на милиони. Това уверение дойде от директора на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Румен Порожанов, цитиран от БНР. Той подчерта, че във фонда няма извънредни проверки на Европейската комисия.

Порожанов не пожела да коментира проверката на ДАНС в разплащателната агенция.

Припомняме, че в началото на месеца агенти на ДАНС влязоха на проверка в ДФЗ. Те са поискали документи по конкретни проекти от Програмата за развитие на селските райони. Тогава Порожанов обясни, че фондът се проверява често. Появиха се предположения за възможна загуба на европари заради далавери.

Ръководството на фонда днес събра представителите на медиите, за да представи отчет как се бори с корупцията.

Шефът на дирекция „Противодействие на измамите" Юлиян Марков обяви, че около 600 сигнала за нередности постъпват всяка година във фонда. Като пример той посочи 15 проекта от една и съща консултантска фирма, за които било установено, че са представени документи с невярно съдържание.

Любопитни детайли от проверките представи шефът на фонда Румен Порожанов. Той посочи, че изведнъж в Благоевградско се появили 300 проекта за гледане на зайци и пъдпъдъци. При опит да бъде проверено на какво се дължи невероятният интерес към животинките, бенефициентите започнали да се крият. Започнало разнасяне на кафези със зайци и пъдпъдъци.

В прокуратурата отиват всички сериозни нередности. 294 сигнала има и за нарушения от самите служители на фонда. Те касаят конфликт на интереси и корупционни практики.

Шефът на Инспектората Недко Недков отбеляза, че част от сигналите се подават от неизправни бенефициенти. Те се опитвали да прехвърлят вината за неудачите си към служителите.

След като е направена проверка петима служители са били уволнени дисциплинарно. Четири от сигналите са били изпратени до прокуратурата. Има само един служител, който е осъден за изнудване. Получил е условна присъда.

От ДФЗ отричат информациите за плащани скъпи яхти, самолети и коли. 60 000 лв. била най-скъпата кола, за която фондът е платил.