България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко”. Това ще стане на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през юни. За това са се договорили земеделската министърка Десислава Танева и министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Португалия Луиш Капоулаш Сантош, съобщават от министерството.

Десислава Танева смята, че секторът може да се стабилизира, ако на ниво ЕС се вземат спешни мерки. Тя обясни, че до момента по-скоро мерките за стабилизирането на пазара на мляко са национални. Трябвало да има финансиране и извън страната. Десислава Танева коментира, че няма как пазарът да се стабилизира при ежемесечното нарастване на производството на сурово мляко. Според нея откриването на пазари в трети страни можело да помогне.

Танева отбеляза, че бюджетът на училищното мляко не е бил увеличен, а тази мярка била една от основните за стимулиране и възможност за подпомагане в нашата страна. Тя смята, че е добре до Съвета на министрите през юни да сме предприели решения и балансът да бъде променен, а пазарът в сектора – регулиран.

По думите на министърката страната ни искала да намали производството, но без да бъде засегнато планинското и полупланинското производство, за да има поминък.

От своя страна Луиш Капоулаш Сантош каза, че проблемите с млякото в Португалия са идентични с тези в България. Отчитали 4 % увеличение на производството и 9 % спад на консумацията на мляко и млечни продукти. Сантош смята, че Евросъюзът трябва да финансира намаляването на производството на мляко за държавите, които имат ръст. Ако това не се случело, на пазара щели да останат само най-големите производители.