Самоосигуряващите се лица, заети в сектора на ресторантьорството, да получават обезщетения заради спиране и ограничаване на дейността им. Това предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в своя официална позиция.

Според БХРА правата на тези служители за получаване на компенсации трябва да бъдат същите като на работниците, назначени по трудово правоотношение.

Те предлагат и да се удължи срокът за кандидатстване на фирмите от сектора за получаване на обезщетения за спад в оборота за октомври, ноември и декември 2020 г., както и за януари 2021 г.

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Хотелиери и ресторантьори не искат подаяния, но не виждат милиардите от ЕС

Туризмът бил на колене, нямало да има летен сезон догодина

От национално-представената организация поясняват, че част от членовете им са пропуснали сроковете за кандидатстване заради краткия времеви прозорец за подаване на документи по ОП "Иновации и конкурентноспособност". По тази причина настояват да се даде възможност на туристическите компании да подават заявления за финансова помощ и за стари периоди.

Според БХРА в обхвата за подпомагане трябва да се включи и периодът за принудително ограничаване и спиране на дейността на засегнатите предприятия - от март до юни 2020 г.

По време на първия локдаун обектите, спрени и ограничени с държавен акт, не бяха компенсирани с абсолютно никакви мерки, освен с подпомагане по мярката 60/40, която беше крайно неефективна и дори натоварваща за неработещ бизнес, заявяват от организацията.

Хотелиерите и ресторантьорите с дилема: дали ще умрат от COVID-19, или от глад

Хотелиерите и ресторантьорите с дилема: дали ще умрат от COVID-19, или от глад

Заплашват да излязат на улицата, ако не се преосмилят