Новите цени на парното и топлата вода, които да влязат в сила от 1 август, ще бъдат обсъдени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.

Регулаторът предлага поскъпване между 0.25 процента и 15 на сто за различните градове. За Пловдив предложението е увеличение с близо 3 процента, което означава, че за един киловатчас пловдивчани вече ще плащат 83 стотинки с ДДС.

Най- голям ще е скокът в цената на парното в Разград - с 15 процента, в Русе - с 9 на сто, и в Бургас - със 7.6 процента.

В София парното ще поскъпне с около 0.3 на сто, а във Варна - с 1.5 процента. Според предложението на Държавната комисия в някои градове на страната цените ще паднат - с 22 процента в Сливен, с близо 8 на сто в Перник и с около 5 процента в Габрово.

След увеличението най-скъпа става топлоенергията във Велико Търново и във Варна, следвана от Пловдив и София, където парното ще струва 72 стотинки за киловатчас.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обясняват, че поскъпването през изминалата година с 8 на сто на природния газ, който формира около 70 на сто от разходите им, е една от причините, довела до актуализиране на цените на топлоенергията.

За да няма по-голям скок на парното и топлата вода, се предвижда и увеличение средно с 25 процента на преференциалната цена, на която топлофикационните дружества продават на НЕК произвежданата от тях по комбиниран начин електрическа енергия.