• Инвестициите в нови технологии ще спасят Стара Загора от обгазяване 

Община Гълъбово ще кандидатства догодина да влезе в книгата на рекордите на Гинес, като населено място с най-много ТЕЦ-оце на глава на население.

Това обяви кметът на Гълъбово Николай Тонев по време на първия в историята на ТЕЦ Марица Изток 3  Ден на отворените врати.

Със сигурност в малко по-далечна перспектива общината ще подобри уникалния си рекорд, тъй като основният собственик на ТЕЦ Марица Изток 3 - италианският гигант Enel - възнамерява да разшири електроцентралата.

В момента Enel изпълнява проекта за рехабилитация на съществуващите енергоблокове в Марица Изток 3, но вече планира 1 млрд. евро инвестиции на зелено, за да изгради още два блока.
Сега се прави предпроектното проучване и вероятно още една година ще тече развой на дейността по идеята за разширяването.

Изчислено е, че въглищата в местния басейн ще са предостатъчни за нови блокове. Правят се проучвания за свързването на новите енергомощности с електроенергийната система, поясни  изпълнителният директор на Енергийна компания Марица Изток 3 - Енрико Виале.

Рехабилитацията на действащите блокове в Марица Изток 3 възлиза на около 700 - 750 млн. евро и ще е приключила през януари 2009 г. От друга страна още през март 2007 г. ще е готов вторият блок, който в момента Enel рехабилитира.

Освен проектът за рехабилитацията на Марица Изток 3 другите най-важни приоритети за Enel в България са бъдещето разширяване на централата и участието на Enel в проекта за новата АЕЦ Белене.

Освен това Enel проявява инвеститорски интерес и към проекта за прокарване на електроенергия и газ по протежението на коридор номер 8.