През първото полугодие на тази година стокообменът е 102,4 млн. долара, от които 99,2 млн. е нашият износ за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това каза при откриването на бизнес форум България – ОАЕ министърът на икономиката Божидар Лукарски

През 2014 г. стокообменът между двете страни е достигнал рекордните 428,9 млн. долара, от които 362,1 млн. долара е българският износ. През 2015 г. общият двустранен обмен е на стойност 324,9 млн. долара.

Лукарски заяви, че желанието на нашата страна е да бъдат набелязани реални и прагматични стъпки за засилване на взаимодействието на институционално и корпоративно ниво.

Приоритет в двустранните отношения в икономическата област за нас е привличането на инвестиции от ОАЕ в България, включително обсъждането на възможности за създаването на смесени предприятия между двете страни“, заяви министърът на икономиката.

Той изтъкна пред представителите на бизнеса, че страната ни предлага конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите. Божидар Лукарски визира ускорените административни услуги, финансова подкрепа за необходимата инфраструктура и за обучение на персонала, придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия, както и пакет от насърчителни мерки за инвестиционни проекти от страна на правителството.

Готови сме да окажем подкрепа”, каза още Божидар Лукарски.
По думите му в страната ни има възможности за инвестиции в сектори като машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост и създаване на индустриални зони и високотехнологични паркове.

Лукарски посочи стратегическото географско местоположение на страната ни като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия изток, Африка и Азия, като ключов за бизнеса от ОАЕ.

България е много добро място за бизнес и инвестиции. Българското правителство ще продължи да поставя сериозен акцент върху развитието на икономическите отношения между България и ОАЕ”, подчерта още икономическият министър.

Икономическата ни политика е насочена към приоритетно развитие на високотехнологичните производства и високотехнологичните услуги. Убеден съм, че потенциалът за развитие на сътрудничеството с партньорите от ОАЕ е именно в тези два сектора“, каза още Лукарски.