Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров издаде заповед за временна забрана пускането на пазара на 9 610 броя различни видове дрехи и обувки за бебета и деца.

Те ще останат в склада на търговеца докато той не представи на контролния орган документи за произхода на стоките и удостоверяващи безопасността им.

Временно спрени са и 53 чифта бебешки терлички, диадеми и гумички с формата на плодове, за които има съмнение, че представляват опасност за живота и здравето на потребителите. Забранени са и три съоръжения за деца, които се захранват с електрически ток.
Тези стоки и услуги не са придружени с необходимите документи, които да докажат извършени дейности по оценяване и да удостоверят тяхната безопасност.

Издадена е и заповед за незабавното и ефективно изтегляне от пазара и унищожаването на детски кошари. За тях в минал период бе доказано, че крият рискове от травми при употребата им и поради този причина бе забранена реализацията им.
Опасността при тях идва от това, че не отговарят на изискванията за вътрешна височина на стените и ефективния диаметър на отворите на страните, които в случая са с формата на ябълка.
Те са открити от инспекторите в София при проверка на вносителя. Представената митническа декларация и фактурата към нея удостоверяват, че фирмата е внесла четири броя от опасните детски кошари. Всички те са спрени от продажба и предстои да бъдат унищожени.

Председателят на КЗП издаде заповеди за забрана продажбата на още няколко вида стоки. Една от тях е лазерен показалец - ключодържател с надпис „FENG SHOU CHU PIN XI LIE" made in China. Открит е от инспектори на контролния орган в търговски обект в град Враца.
Изтеглянето му от пазара се наложи по същата причина - липса на етикет на български и информация, която да запознае потребителите с опасностите, които крие тази стока, и условията, при които може да се употребява, без да представлява заплаха за здравето.

При проверката търговецът е представил протокол, издаден от Националния център по опазване на общественото здраве, в който са отразени резултатите от изследването и са посочени изискванията при употребата на лазерните показалци и условията, при които те са безопасни.
Това е изричната забрана да се ползват от деца, както и да се гледа директно срещу лазерния лъч или срещу негово огледално отражение. Тези данни трябва да бъдат вписани в листовка, изготвена от търговците по задължителни предписания.

За откритите опасни стоки Комисията за защита на потребителите е уведомила всички свои регионални дирекции, неправителствените организации и агенция „Митници". Изпратени са и нотификации до системата за бърз обмен на информация за опасни стоки на европейския пазар RAPEX.

Допълнителна информация за опасните стоки и какво да предприемете, ако сте закупили някоя от тях, можете да прочетете на интрнет страницата на КЗП www.kzp.bg.