След трескави преговори седмици наред, представителите на членките на ОПЕК постигнаха споразумение за ограничаване на добива на петрол с 1,2 милиона барела на ден до ниво от 32,5 милиона барела. 

По рано през деня делегат, цитиран от Bloomberg, коментира, че очаква да бъде постигнат консенсус за намаляване на добива с по-голям размер - 1,4 милиона барела на ден. По неговите думи страните са обмисляли и решение за орязване на продукцията с 600 хиляди барела на ден за страните извън картела.

Постигнатата сделка показва, че трите най-големи производителки в организацията - Саудитска Арабия, Иран и Ирак, най-накрая са постигнали консенсус за първи път от 2008 година насам.

Коментарите за евентуалния положителен изход от преговорите във Виена се отразиха на пазара по-рано през деня, като доведоха до ръст от 8,7% в цената на сорта Brent до 50,43 долара за барел. Това е най-големият ръст от февруари досега.

Петролът се съвзема след вчерашния срив, очаквайки решенията на ОПЕК

Петролът се съвзема след вчерашния срив, очаквайки решенията на ОПЕК

Сутринта Brent се търгува по $46,79, а WTI - по $45,50 за барел

Очакванията за сключването на споразумение се затвърдиха още тази сутрин, когато петролният министър на Ирак Джабар Али ал-Луаиби заяви, че представителите на страните от картела са били единодушни за необходимостта от ограничаване на добива.

"Оптимистично настроен съм, че ще имаме плодотворни преговори. Ще има намаляване на производството със сигурност", каза Луаиби преди срещата.

Иранският му колега Бижан Намдар Зангане коментира по-рано през деня, че Русия, която е най-големият производител извън ОПЕК, също е готова да промени позицията си и да участва в сделката.

От своя страна Рияд се е съгласил Техеран да увеличи продукцията си до 3,9 милиона барела на ден по време на разговори вчера, твърдят източници. Преди време Иран предлагаха да поставят таван до 3,975 милиона барела на производството си или с около 200 хиляди барела повече над сегашното му ниво.

Саудитска Арабия даде заден за сделката за петрола. Анализатори чакат нов спад на цените

Саудитска Арабия даде заден за сделката за петрола. Анализатори чакат нов спад на цените

Експерти предупреждават, че стойността на черното злато може да падне под 40 долара