emaxpress
До средата на май правителството ще приеме постановления, с които ще се ускори и облекчи усвояването на еврофондовете. Това съобщи министър Томислав Дончев, който бе назначен да отговаря за еврофондовете.

Той е категоричен, че посоката на промените трябва да е в ограничаване на бюрокрацията.

По думите му се разработва документ, който регламентира максимален срок за верификация на разходите и ще бъде валиден за всички оперативни програми и всички управляващи органи.

Има случаи, по които процесът на верификация тече изключително бавно и отнема около година, има случаи бенефициенти да чакат плащане 7-8 месеца, посочи Дончев.

Той изрази подкрепа по искането на сдружението на общините да се увеличи размерът на авансовите плащания на 35%. Към момента той варира от 10 до 30%.

Министър Дончев съобщи, че при проведените срещи в Брюксел с представители на ЕС и ЕП се е уверил, че мерките, предприети в България се забелязват.

Политиката на нулева толерантност по отношение на корупцията и разкриването на злоупотреби с публични средства се подкрепя от ЕС, каза Дончев и добави: „Ние сме на прав път. Единственото, което трябва да направим, е да ускорим крачката".

Той съобщи, че в европейските институции проявяват разбиране, че процедурите в България са излишно усложнени и не допринасят нито за усвояването на средствата на средствата от ЕС, нито за контрола.

По думите на Дончев е подготвена методика за финансови корекции, която ще позволява в случаи на нарушения по закона за обществените поръчки да се правят корекции.

Ползването на този инструмент е било приветствано от страна на представители на европейските институции.

За състоянието на оперативните програми Дончев съобщи, че рекордьори по договаряне и разплащане са програмите „Развитие на човешките ресурси" и „Административен капацитет".

Като програми с добри темпове се открояват програма „Регионално развитие" и програма „Опазване на околната среда".

Двете проблемни програми са „Транспорт" и „Конкурентоспособност на българската икономика".

Програма „Транспорт" е с най-ниски показатели за договаряне и разплащане, а в нея са включени големи инфраструктурни проекти, коментира Дончев и допълни, че проблемът е в ниската готовност с технически проекти.

По думите му основен проблем по „Конкурентоспособност на българската икономика" са бавните и забавени плащания към фирмите и този проблем са усложнява и от голямата разлика между договорени и разплатени средства. Освен това по тази програма броят на потенциалните бенефициенти е най-голям, отбеляза още Дончев.

Той съобщи, че като цяло при усвояването на европейски средства се увеличават темповете на плащанията.

В момента темпът на плащанията се е увеличил 7 пъти, а темпът на договаряне - 1.5 пъти.

Това е добре, но не е достатъчно, коментира Дончев. Според него е необходимо не 7, а 10-15 пъти да се увеличи темпът на плащанията с изричната уговорка, че това няма да доведе до намаляване на контрола.

По мнението на Дончев има размиване на отговорностите, тъй като когато едно и също нещо се проверява от три органа не е много ясно кой носи отговорността за финалните резултати.

Според министър Дончев от последните 6 месеца има окуражителни сигнали за усвояването на евросредствата и подчерта, че основният проблем е имиджов.

„Позволихме България да бъде лошото момче или лошото дете в Европа", каза Дончев, допълвайки, че освен добри мерки за усвояването на еврофондовете трябва да посочваме и добрите примери.