До 15 декември Националната ветеринарно-медицинска служба ще изготви регистъра на животните във всички стопанства в страната, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Това ще позволи от 1 януари 2009 стопаните да получават европейски субсидии за брой животни. Над 226 млн. лв. са средствата, които ще бъдат отделени от националния бюджет за изплащане на проектите по спрените мерки по САПАРД, съобщава още министърът, цитиран от БНР.

Още преди месец ЕК е разрешила плащане от националния бюджет. След приключване на одитната мисия от Брюксел и приемането на доклада на националния ръководител на програма САПАРД, ще стане ясно дали еврокомисията ще разреши дали парите да бъдат възстановени от европейските фондове.

Министърът не се ангажира със срокове кога ще стане това, както и дали наистина ще получим европарите.

Преди час и половина в Министерството на земеделието и храните започна ден на отворените врати, в който експерти отговарят на въпроси по програмата за развитите на селските райони. 130 души са заявили желание да задават въпросите си.

От 3 октомври мобилни групи от министерството ще тръгнат по общините в страната за да помогнат при изготвянето на проекти по програмата за развитие на селските райони.