АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата.

Това съобщават от министерството на икономиката, подчертавайки, че станалото популярно в края на мандата на кабината „Орешарски" акционерно споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ-Козлодуй е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.

Уточнява се, че във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е необходимо да бъде приведен в съответствие и принадлежащия им специален корпус. Общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара, като е предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.

Става ясно още, че служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок.

Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ „Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта.