От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) няма да искат увеличаване на цената на тока за крайния потребител от юли, макар да има необходимост от нови инвестиции в електропреносната ни мрежа. „Евентуално няма да поискаме по-висока цена", обяви в парламента изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

Той ще прегледа финансовия отчет на оператора към края на март и тогава ще прецени окончателно дали да внесе искане за повишаване на цената на електроенергията от началото на юли.

„Не изземвайте функцията на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ или не искайте аз да й свърша работата", се обърна към журналистите Йотов. Той загатна за една своя идея за преразпределение на парите вътре в самите дружества в енергийната система и с това преразпределение да се подсигури подновяване на електропреносната мрежа.

Йотов обясни, че в момента парите за инвестиции по мрежата идват от т. нар. такса „пренос", която е в размер едва на 1,36 лева на пренесен мегават електроенергия.

„Това обаче не е причина за драстично увеличаване на цената на електроенергията за крайния потребител", успокои още шефът на ЕСО.

Дори и при обявеното бедствено положение няма риск за енергийната ни система", успокои Йотов и обясни, че дори и за момент не е имало риск от режим на тока.