В настоящата ситуация отглеждането на свине при пасищни условия е пагубно. До този извод стигна Българската агенция по безопасност на храните на днешната среща между експерти от агенцията и представители на свиневъдния бранш. Заключението е по повод ситуацията с огнищата на африканска чума в Шуменско.

Присъстващите на срещата обсъдиха разликата при наложените мерки в различните зони на страната, както и евентуалното развитие на заболяването. Те бяха единодушни, че мерките дават търсения резултат по отношение броя на засегнатите ферми, като най-ефективно според тях е доброволното клане на животните в обекти без биосигурност.

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

В Смядово потвърдиха първи случаи на заразени животни от породата

На срещата беше решено, че ще се работи приоритетно за даване на достатъчно здравни гаранции, за да се ограничат инфектираните зони, вдигане на възбрани и търговски бариери и оздравяване на сектора. Беше отчетена и нуждата от по-добра комуникация с потребителите за по-ясно представяне на безопасността на българското свинско месо.

От БАБХ напомнят, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване и ниската биосигурност при отглеждането на свине в домашни условия са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Намаляват огнищата на африканска чума

Намаляват огнищата на африканска чума

Танева е доволна от резкия спад