Новият търговски регистър, в който трябва да се пререгистрират всички български фирми, ще започне да действа от 1 януари 2007 година, съобщиха от пресцентъра на МС.

Той трябваше да заработи от октомври, но министрите удължиха срока, заради материални и технически проблеми, възникнали при старта на системата.

Над 1,5 млн. български фирми ще трябва да се пререгистрират след 1 януари 2007 година, като това те могат да направят в срок от 3 години.

Отлагането на старта на търговския регистър се налага, тъй като не е разработена информационната система на регистъра и трябва да се наемат сгради за служителите.

Около четири милиона лева допълнително са предвидени за стартиране на Търговския регистър, като една четвърт от тях ще трябва да осигурят доработването на информационната система.

Предстои да бъде обявен и конкурс за софтуера на информационната система, по която ще работи търговският регистър, съобщи зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова.

Тя увери, че ще бъде направено всичко възможно той да започне да функционира както трябва, защото тази реформа е важна за бизнеса.