Националният съвет за тристранно сътрудничество взе решение за отмяна на действащата Национална програма  „Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване".

По план в програмата трябваше да бъдат включени 15 000 пенсионери за период от една година (21.04.2009 г.- 31.05.2009 г.), но от предоставената възможност за почивка се възползваха едва 3095 възрастни хора.

Отмяната на програмата ще освободи ресурс от 2 145 000 лв. (към 30 юли 2009 г.).

Сумата ще бъде пренасочена за изграждане на социални трапезарии в помощ на най-уязвимите и засегнати от финансовата и икономическа криза обществени групи.

Оценката на социалните партньори е, че това решение е пример за нов, по-добър подход за разходването на публични средства.

Предложението за отмяна бе на социалният министър Тотю Младенов, който заедно с председателят на тристранката Симеон Дянков проведе първото след 9-месечно прекъсване заседание със синдикати и работодатели.

Единодушно бе решено НСТС да подготви пакет от антикризисни мерки.

До края на седмицата трите страни ще определят свои представители в ad hoc работна група към Националния съвет, която ще подготви антикризисния пакет.

Правителството ще участва в нея със заместник-министри на финансите и на труда и социалната политика. Експертите започват работа в понеделник.

На заседанието бяха разгледани отново подзаконовите нормативни актове, приети от предишното правителство в началото на 2009 г. без обаче да бъде спазена процедурата на съгласуване в НСТС.

Въпросните актове бяха оспорени във Върховния административен съд от синдикатите и ВАС вече отмени постановленията, с които са приети Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица като прие аргументите им за нарушение на Кодекса на труда.