Инвеститори и собственици на фирми от граничните райони в България и Гърция настояват за незабавно отпадане на 14-дневната карантина при влизане в двете страни, съобщава БНР.

Причината е, че мярката им пречи да управляват дружествата си.

В писмо до правителството и Националния оперативен щаб те настояват за преоценка на епидемичната ситуация.

Вече бяха предприети мерки за икономическото съживяване след извънредното положение заради коронавируса в държавите от ЕС. Една от тях е отпадането на задължителната 14-дневна карантина за сезонните работници и международните шофьори. Оказва се обаче, че тази мярка не е предвидила предприемачите и собствениците на фирми в граничните райони на съседни държави, което е сериозна пречка да рестартират бизнеса си.

Без карантина за българите от Западните покрайнини, които работят у нас

Без карантина за българите от Западните покрайнини, които работят у нас

От мярката ще се възползват близо 600 български граждани, живеещи в Западните покрайнини

По данни на зам.-кмета по финансите в Петрич Борислав Коларов гръцките фирми, регистрирани само в общината, са повече от 2500.

Невъзможността бизнесът да се рестартира се отразява както на икономическата активност, така и на доходите на хората, повечето от които са на борсата или в неплатен отпуск.

Коларов посочи, че от сериозния икономически спад е пострадал и бюджетът на общината.

По тази причина местните власти в граничните райони се надяват на бързо решение между двете държави в помощ на бизнеса предвид започващия летен туристически сезон.