Изкупните цени от възобновяеми енергийни източници ще намаляват.

Това съобщи след днешното открито заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) председателят Ангел Семерджиев, в отговор на въпрос на money.bg.

Семерджиев уточни, че изкупните цени от възобновяеми енергийни източници зависи от намаляването на цените на капиталовите разходи, на които в момента продължават анализите.

„Със сигурност намаление ще има при производство на електроенергия от фотоволтаиците (соларните панели) поради факта, че стойността за изграждането им вече значително се намалява", поясни шефът на ДКЕВР.

Той не се ангажира с прогноза дали цената на природния газ за крайния потребител ще остане същата след 1 юли. „Чакаме заявлението на "Булгаргаз", уточни Семерджиев.

Председателят на енергийния регулатор определи назначаването на Евгения Харитонова за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика, като признание за експертността на самата комисия.

„Радваме се, че наш член е избран за част от екипа на министерството. Пред нас сега стои избор на нов член и в момента обмисляме предложения", каза в заключение председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.