До 4-5 % може да поскъпне парното, ако наредбата за ценообразуването на газа влезе в сила.

Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Очаква се наредбата да бъде гледана утре на заседанието в Министерски съвет.

Ако тя влезе в сила, това ще позволи цената на парното от 1 януари да е по-ниска от разчетите до момента - 9-10 % средно за страната. Цената на газа така ще се променя веднъж на шестмесечие.

Семерджиев увери, че се търсят възможности за намаляване на цената на топлоенергията независимо от това какво ще бъде решението за наредбата.

Ако енергийният регулатор потвърди решението си за поскъпването на природния газ от Нова година 1000 кубически метра от синьото гориво ще струват 60 лева повече.

ДКЕВР ще вземе окончателно решение за цените на парното, газа и електроенергията от когенерации на закрито заседание на 29 декември.

Дотогава членовете на комисията ще обсъждат и двата възможни варианта на повишение на цените - с влязла в сила нова наредба за ценообразуване и без промени в наредбата, и в двата случая по думите на Семерджиев ще се търсят варианти за намаляване на очакваното повишение на цените.

Стана известно, че днес от "Булгаргаз" е била предоставена допълнителна информация, поискана от ДКЕВР, която още не е разгледана, и това може да доведе до намаление на процента, с който ще се увеличи цената на природния газ.