Според финансиста Емил Хърсев на първо място новото правителство трябва да свие своите разходи, като това не само е възможно, но е и наложително.

До преди три години държавата е живяла само с една трета от това, което изхарчва в момента", каза Хърсев и даде като пример луксозните сгради с мрамор и огромни разходи по обслужване.

Просто трябва да престанем да правим нови фонтанчета", каза Емил Хърсев и бе категоричен, че разходите по администрацията трябва драстично да бъдат намалени, а самата администрация да бъде съкратена.

Освен това според Хърсев трябва да се активизира приходната администрация, тъй като има милиони и милиарди, които не са събрани. Той припомни разследването около НАП и отстраняването на Мария Мургина.

Според Емил Хърсев в момента в Европа има сериозен оптимистичен ресурс на очаквания спрямо България и този ресурс трябва да бъде използван и дори „изпомпан".

Винаги при смяна на властта, маса инвестиционни проекти се спират в изчакване, те трябва да бъдат реализирани", обясни финансистът.

Според него трябва да се отложат всякакви героични опити още от понеделник да се започнат някакви контакти с МВФ, тъй като към МВФ се обръщат държави само в пожарен момент, а такъв в момента в България няма.

Ако не се предприемат спешни мерки, ще стане много лошо. Това предупреди Димитър Манолов, зам.-председател на КТ „Подкрепа" по повод на предстоящото гласуване на новия кабинет в понеделник.

Възможно най-добър вариант е безработицата да се повиши с 2 пункта, което е страшно много, но ситуацията в страната може да стане и много по-лоша, допълни още Манолов.

Към момента програмата на ГЕРБ е все още в предизборен вариант и тя трябва да се превърне в реална управленска програма, посочи още синдикалистът и определи като пълен абсурд идеята за намаляване на осигуровките.

Това според Димитър Манолов няма да доведе до реални икономически резултати - положителни, а само ще срине пенсионната система.

Димитър Манолов коментира очакванията си и от състава на новото правителство, като посочи, че познава една част от предложените от Бойко Борисов министри.
Синдикалистът каза, че е резервиран определено към министъра на финансите Симеон Дянков, тъй като, по думите му, нищо особено положително не може да се очаква от кадър на Световната банка.

Освен това обаче съм очарован от социалния министър - Тотю Младенов, безспорен професионалист. И той ще бъде най-добрият социален министър от последните трима и най-вече от последната", каза още Манолов.