Отново ще преговаряме с Русия за „Белене" при предстоящия у нас енергиен форум, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Когато дойде Кириенко за енергийния форум, тогава ще седнем и пак ще гледаме сметките", каза в кулоарите на парламента премиерът Борисов.

Припомняме, в интервю генералният директор на „Росатом" Сергей Кириенко посочи като вероята цена за АЕЦ „Белене" сумата от 6,4 млрд евро. Той подчерта обаче, че бавенето увеличава цената.

Борисов припомни посещението на Владимир Путин и заяви: „Путин дойде с цена близо 1 млрд. евро по-ниска от договореното със Станишев".

Премиерът каза, че иска да е ясна цената и припомни, че предшественикът му посочваше 3,97 млрд. евро, а днес се чу това 6,4 млрд. „Ако се вложат и заемите, и похарчените пари, цената отива на 8,5-9 млрд. евро", посочи Борисов.

Помолен да коментира ултиматума на Киренко до пролетта да бъдем готови с финансовите условия, Борисов каза, че цената я плащат българите във времето и че ултиматумите са неприемливи за него.

Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам, каза Борисов.

6,4 милиарда евро са за „Белене" е прекалено висока цена за АЕЦ „Белене" заяви от своя страна  министърът на икономиката Трайчо Трайков в кулоарите на парламента.
Според него приемливата за България цена за АЕЦ „Белене" е 5 милиарда евро.

Господин Кириенко е човек, с когото имаме изключително конструктивен диалог", заяви Трайков по повод на коментарите, че Русия иска краен срок за строителството на АЕЦ-а ни.

Икономическият министър посочи още, че Русия и България не водят преговори чрез медиите. „Разговорите продължават, ние имаме позиция, „Росатом" също има позиция", коментира Трайчо Трайков.

Хубаво е, че картата вече се нанася, каза още той. По думите му преди ГЕРБ да разчистят нещата се е говорило, че цената на АЕЦ „Белене" ще е 4 милиарда евро. „Сега вече е ясно, че никой никога не си е мислил, че цената ще е такава" изтъкна Трайчо Трайков.

По думите му България е съгласна да се оскъпи централата с 1 милиард евро над коментираните 4 милиарда, като този един милиард е от инфлационния индекс.