Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в Европейската комисия този месец. Това обяви на петнадесетата годишна среща между правителството и бизнеса, организирана от "Капитал", вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов.

Пеканов посочи, че след като планът бъде внесен в ЕК, следват поне два месеца на преговори, по време на които трябва да бъдат решени спорните въпроси за реформата в съдебната система и планът за декарбонизация. Пеканов подчерта обаче, че краткосрочна цел на плана е да се стабилизира икономиката.

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Отговорихме на изискването на ЕК да зададем нови алтернативни енергийни източници

На същия форум служебният премиер Стефан Янев заяви, че правителството ще реши до края на седмицата каква индикативна дата да предложи на Европейския съюз за спиране на използването на тока от въглища в страната, като вариантите са между 2038 и 2040 г.

Заради забавянето на внасянето на плана, след като този, подготвен от третия кабинет на Бойко Борисов, беше пренаписан, България пропусна и теоретичната възможност да получи тази година полагащия й се аванс по него.

Работодатели предлагат план за замяна на въглищните централи до края на 2035-а

Работодатели предлагат план за замяна на въглищните централи до края на 2035-а

АИКБ настоява за бързо внасяне на плана и призовава